Moderný feminizmus: Čo mu podkopáva nohy?

22:22

Vitajte pri článku s témou, ktorá je v poslednom čase celkom diskutovaná. Feminizmus ako taký už v našej spoločnosti dokázal veľa, ženy od počiatku hnutia získali množstvo dôležitých práv. Ako najvýraznejšie by som spomenula právo voliť, právo vlastniť majetok a právo pracovať. Určite by každý súhlasil, že tieto práva sú jednými z najdôležitejších, ktoré môže človek v spoločnosti mať. Sme s nimi natoľko stotožnení, až ich považujeme za niečo samozrejmé. A zrejme práve preto si mnohí myslia, že tu už feminizmus nemá miesto. Nech je ako chce, táto otázka stále polarizuje spoločnosť, a hlavne kvôli tomuto dôvodu som sa rozhodla napísať tento príspevok.

V dnešnej spoločnosti je postoj ľudí k feminizmu veľmi zaujímavý. Podľa ankety z Huffington Post-u súhlasí s rovnakými právami pre mužov a ženy majorita respondentov, konkrétne 80%. Táto majorita by sa mala k tomuto hnutiu hlásiť, pretože podľa definície zodpovedá ich názoru. No realita je úplne iná. Podľa spomínanej ankety sa ako feministi identifikujú len 20% z opýtaných. Zo žien len jedna štvrtina. 
Moje otázky teda znejú nasledovne: Prečo je to tak? Čo je na feminizme také odsúdeniahodné? Čo sa preháňa v hlavách tým šesťdesiatim percentám ľudí, keď myslia na feminizmus? 

Podstatná je komunita

Veľa ľudí, s ktorými sa rozprávam a pýtam sa ich takéto otázky má naozaj jasno v tom, aký je ich názor na toto hnutie. Málokedy sa stretávam s pozitívnymi pohľadmi na vec, často si z toho ostatní robia posmešky, vravia, že feministky sú škaredé, nenávidia mužov a podobne. Veľa ľudí si reálne myslí, že feminizmus je o utláčaní jedného pohlavia a propagovaní druhého. 

A v niečom majú títo ľudia pravdu. Problémom však nie sú originálne, pôvodné, reálne hodnoty za ktorými feminizmus stojí, no komunita žien, ktoré sú tak veľmi privilegované a očividne spokojné so svojím životom, že nevedia - ľudovo povedané -, čo od rozkoše. Vymýšľajú si problémy tam, kde nie sú, pretože nemajú čo iné riešiť. Podľa Maslowovej pyramídy potrieb všeobecne platí, že nižšie položené potreby sú podstatnejšie a ich aspoň čiastočné uspokojenie je podmienkou pre vznik vyšších, menej naliehavých potrieb. 
Práve toto je viditeľné pri mnohých moderných feministkách, ktoré sú zabezpečené po všetkých stránkach a tak hľadajú problémy na vyšších úrovniach, ktoré sú často krát úplne nepodstatné, aby ich mohli riešiť. 

Toto však neplatí pre všetky a trúfam si povedať, že to neplatí ani len pre väčšinu. Lenže pravdou je, že radikálne feministky, ktoré napríklad nenávidia mužov, sú najhlasnejšie. Najviac ich počuť, najčastejšie sa objavujú v médiách, hlavne pre ich nekonvenčný a často až extrémny prístup. Nie je teda prekvapivé, keď si na základe takýchto informácií človek utvorí negatívny názor na celé hnutie. 
Je feminizmus vo vyspelých demokratických spoločnostiach stále potrebný? 

S dosiahnutím veľkého úspechu - umožnenie ženám voliť, pracovať a vlastniť majetok - sa feministky prakticky vážnejším témam nevenovali. To je práve dôvodom prečo po dosiahnutí zrovnoprávnenia žien s mužmi v 20. storočí bolo toto spoločenstvo, čo sa prívržencov týka, značne oslabené. Témy boli ešte menej výrazné a ľudia mu viac-menej prestali venovať pozornosť. 

No problémy tu stále zostali. Ženy stále zarábajú približne o 10% menej než muži s rovnakým vzdelaním a skúsenosťami. Podľa istej štúdie považuje znásilnenie čiastočne za chybu obete 50% žien. Štatisticky, jeden z troch mužov si myslí, že sa sexuálny kontakt, ktorý jeho partner/ka nechcel(a) nedá za znásilnenie považovať . A je toho oveľa viac. Myslím, že feminizmus by sa mal venovať práve takýmto ideám, ktoré síce nie sú také podstatné vo veľkom merítku, no ich riešenie je dôležité pre každého jednotlivca

Aby bolo hnutie populárnejšie, malo by sa zbaviť tej časti komunity, ktorá len ničí jeho meno, ktorá napríklad svoju nenávisť namierenú voči mužom skrýva za feminizmus a zrovnoprávnenie žien. Ďalej by malo myslieť na práva mužov, ktorí sú občas tiež znevýhodňovaní a v niektorých povolaniach zarábajú menej než ženy na rovnakej úrovni. 

Hnutie volá po zmene myslenia 

Dnes je dôležité si uvedomiť, o čom vlastne moderný feminizmus je a čo hlása. Doba sa zmenila, a už to nie je len definícia z Wikipédie, ktorá by mala platiť. Komunita si totiž utvorila vlastné predstavy o ideáloch a pilieroch spoločenstva, ktoré sa po istej dobe jemne zmenili. Ako som už spomínala vyššie, ľudia, ktorí niečo tvoria to priamo ovplyvňujú. Títo ľudia bohužiaľ často krát nevyznávajú ideály, ktoré by pre každého prívrženca mali byť samozrejmosťou. 

Feminizmus bol na začiatku o zrovnoprávnení žien a mužov. Teraz však volá skôr po zmene myslenia. Chce, aby boli ženy vnímané presne opačne ako to bolo v minulosti. Chce ich vidieť ako silné, nezávislé a húževnaté, teda aby spĺňali typický mužský stereotyp. Nechcú, aby boli starostlivé, jemné, citlivé, pretože to sa nehodí pre náročnejšiu prácu. Vidí sa skôr v ženách na vysokých pozíciách, ženách ambicióznych a nezávislých. Lenže zabúda na to, že medzi hlavné práva oboch pohlaví patrí sloboda výberu. Nie je nič zlé na tom, ak sa žena namiesto práce rozhodne svoj čas venovať domácnosti a rodine. Takisto sa nedá považovať za zlé, ak to isté spraví muž. A o tom má feminizmus podľa mňa byť. 


Podobné príspevky

1 komentárov

  1. Podle mě je feminismus a feminismus. Jeden je ten správný, umírněný a hlavně správný. Ten druhý je přehnaný.
    Podle mě jsou ženy, které dokážou být stejně silné (ve všem) jako muži, ale pak jsou ženy, které mají dost ženské stránky, které nejdou překonat.
    Jsme každý jiní. Ženy a muži. Muži a muži. Ženy a ženy. Každý musí najít to, co mu vyhovuje.
    Feminismus je podle mě správný a není to nic, za co by se mělo stydět. Ale všeho s mírou. A rozhodně bych ho začala tlačit více do zemí, kde zatím moc nefunguje. Ale jemně, ne násilně.
    Jediné co se mi stále nelíbí je jiné peněžní hodnocení u stejné profese.
    Zajímavý článek, který donutí přemýšlet. Jen mě osobně tolik ztučněných částí ruší od čtení.

    Gabux

    OdpovedaťOdstrániť

najčítanejšie

facebook

miesto pre vašu reklamu