Ako nakupovať eticky a nezbankrotovať

9:28


V minulom článku som spomínala problémy dnešnej "rýchlej módy" (fast fashion), čo je označenie pre systém výroby miliónov kusov oblečenia v čo najkratšom čase a za bagateľ. Takéto šaty sa vyrábajú v krajinách ako Čína, Bangladéš a India, kde ekonomiku poháňa lacná pracovná sila a otrocké podmienky zamestnancov fabrík. Aby ste sa o celom probléme dozvedeli komplexne odporúčam práve minulý článok na tomto blogu s odkazmi na ďalšiu literatúru a štúdie. 

Jednou z najdôležitejších otázok, ktorú si čitatelia po uvedomení týchto skutočností kladú však je, ako vlastne nakupovať tak, aby sme tým nikomu neubližovali? A ešte podstatnejšie je pre väčšinu zistiť, ako nakupovať eticky a zároveň nezostať s mínusovými hodnotami na účte.

V tomto článku sa teda pokúsim spísať zopár užitočných rád, ktoré pri Vašom budúcom nákupe snáď úspešne využijete a ktoré riešia obe z týchto problémov.

Možno sa mnohým zdá, že sa to nedá. Lebo je to príliš drahé, lebo je to príliš ťažké, alebo jednoducho preto, že nemáte taký silný morálny kompas a tento problém úspešne ignorujete. Pravdou však je, že nakupovať eticky nie je také jednoduché. Obchody pokúšajú vašu pevnú vôľu oslnivými výkladmi, zľavami pomaly do 90% a nápismi výpredaj na každom rohu. Je to teda na Vás, na spotrebiteľovi, ako sa k tomu postavíte a ako veľmi ovplyvníte situáciu napríklad v Bangladéši. Keď pôjdete nakupovať, myslite na to. Na tie úbohé deti, ktoré sú schovávané akonáhle príde inšpekcia a ktorých najväčším snom je vydať sa a už nepracovať.

Myslím však, že etika v móde je možná. Kupujete si hybridné elektrické autá, separujete a recyklujete odpad. Púšťate menej vody z kohútika a odmietate palmový olej či živočíšne produkty. Ak toto všetko dokážete, prečo k tomu nepridáte udržateľné obliekanie?


Nakupujte rozumne

Snažte sa kupovať veci, ktoré reálne využijete a ktoré Vám nebudú len stáť v šatníku. Týmto spôsobom aj čosi ušetríte a môžete minúť na jednu kvalitnejšiu vec namiesto dvoch, ktoré sa po chvíli rozpadnú. Môžete dokonca skúsiť rok bez nakupovania. Známa blogerka a autorka knihy Láska je láska má na túto tému pár článkov, ktoré odporúčam prečítať. 

Kontroverzná reklamná kampaň American Apparel

Pošlite veci ďalej!

Oblečenie, ktoré Vám nesadne alebo sa Vám už dlhšie nepáči nemusí hniť v skrini. Môžete ho darovať na charitu, do detského domova, alebo prípadne predať. Dnes na to existujú stránky, ako napríklad vinted, alebo rôzne skupiny na facebooku. Môžete ho tiež prešiť a tak zmeniť celý kúsok na niečo modernejšie a nositeľnejšie.


Sekáče a blšáky

Asi najlepší spôsob ako nakupovať eticky sú práve sekáče. Mnoho ľudí sa hanbí do nich vkročiť, akoby boli vstupná brána do akéhosi módneho pekla, no doba sa zmenila. Dnes sú second-handy v móde, v zahraničí sa predbiehajú v tom, ktorý má lepšie a modernejšie kúsky. No a aj u nás sa dá nájsť naozaj všeličo. A ak to viete s ihlou a niťou, vyhrali ste. 

V mojom meste blšák bohužiaľ zrušili, no inde prekvitajú. Doteraz ľutujem, že som nebola aspoň v jednom petrohradskom. Ak sa vo vašom meste blší trh nachádza, okamžite vyrazte. Stačí mať oči otvorené a nakúpite lepšie ako v obchodoch.

Dávajte dôraz na materiály a nekupujte všetko s tagom "zelené"

Ázijské e-shopy

Mnohým sa bude zdať nakupovanie z čínskych e-shopov ako kontraproduktívne, no nemusí to tak vždy byť. Produkty pochádzajú priamo z fabrík, teda kupujete prakticky priamo od ľudí, ktorí oblečenie vyrábajú. Navyše ak si kúpite tú istú vec z H&M, platíte aj za transport k nám, za celú logistiku firmy a samozrejme zisk značky. Preto sú veci na ázijských eshopoch o toľko lacnejšie oproti normálnym obchodom. 

Napríklad Alibaba Group zvyšuje životnú úroveň v Číne tým, že podporuje miestnych farmárov, ktorí vyrábajú látky a neskôr sa spracuvávajú do formy oblečenia. Nemyslím si však, že tento spôsob nakupovania je najlepší, určite je však o trošku menším zlom než fast-fashion reťazce. Minimálne pre Vašu peňaženku.

Ak blogujete a chodia Vám spolupráce od rôznych takýchto e-shopov, nebuďte ich otrokom a nenechajte sa uplatiť lacnými handrami za pár milých slov. 


Transparentné a slow-fashion značky 

Slovenské
Možno sa Vám to nezdá vôbec možné, ale aj u nás sa nájdu firmy, ktoré šijú u nás a nevyužívajú krajiny ako Bangladéš, India, Čína alebo Mjanmarsko. 

Spodná bielizeň, podprsenky a plavky. Sú cenovo porovnateľné so Zarou, možno dokonca lacnejšie. Kvalita je naozaj výborná, ja osobne si ich nemôžem vynachváliť. Nie všetky značky na stránke sú však slovenské.

Súhlasíte s popisom?

Nemecká značka, vyrába však na Slovensku, preto som sa ju tu rozhodla zaradiť. Ich topánkypohodlné, majú veľmi dobrú vložku a vydržia dlho. Na stránke sa bohužiaľ nedozviete kde sa vyrábajú, musíte mi teda dôverovať, alebo zájsť do obchodu a opýtať sa. Cena nie je vysoká, avšak modely by mohli byť modernejšie. Obdobná značka je Tamaris, ktorá podľa facebook support šije v Európe, ale aj v Ázii. Nepodarilo sa mi však zistiť ako na tom je tovar exportovaný na Slovensko.

Na tejto stránke nájdete plno krásnych vecičiek, ktoré sú vlastnoručne vyrobené. Dá sa tu nájsť aj bižutéria, veci do domácnosti, zápisníky a podobne. Od módnej návrhárky žijúcej v Afrike mám nádherné obliečky na vankúše.


Zahraničné
V Európe nájdete veľa obchodov, ktoré vyrábajú lokálne a cena oblečenia nie je taká vysoká. Bohužiaľ tieto značky často nemajú možnosť dovozu tovaru na Slovensko, čo môže byť problém. V Taliansku majú asi najviac takýchto lokálnych výrobcov, no nie sú samozrejme jediní. Ak však nepôjdete priamo do Talianska, cez internet dostanete len high-end drahé kúsky.

Jedna z mála značiek, ktoré šijú v USA. Majú kvalitné oblečenie, ktoré stojí za cenu na štítku. Momentálne budú predávať cez internet, pretože firma dvakrát zbankrotovala. Asi nie je také jednoduché platiť pracovníkov normálnou mzdou.

Indickí dizajnéri, ktorým záleží na živote výrobcov oblečenia

Tento podnik poznajú asi všetci, zakladá si na prístupe k zvieratám, na ktorých svoje kozmetické produkty netestuje. Veci sa vyrábajú v Amerike a sú podľa môjho názoru celkom kvalitné.

Makeup, ktorý svojou kvalitou uchvátil väčšinu blogeriek. Ak si objednáte niečo nad 25
dolárov dostanete poštovné zdarma.

Zoznam ďalších značiek nájdete tu.


Výpredaje

Ak už naozaj nemáte na výber, nakupujte vo výpredajoch. Hodnota daného oblečenia sa bude oveľa viac približovať jeho pravej, skutočnej cene. Keď už nič, necháte menej zisku pre značku a dáte jej tým najavo, ako s ich politikou nesúhlasíte. 


Záver

Nakupovať eticky neznamená pri každom oblečení s tagom "made in Bangladesh" tŕpnuť a skrývať sa pred ostatnými aby nevideli, čo ste si to kúpili. Znamená to spraviť voľbu, ktorá dokáže ovplyvniť iných ľudí v pozitívnom smere. Ja si tiež občas kúpim vec, ktorá nespĺňa ani náhodou nálepku "sustainable". Ak niečo náhodou súrne potrebujete je v poriadku si to kúpiť aj zo Zary, no je dôležité si uvedomiť, kto tú vec vlastne vyrobil a nesprávať sa ignorantsky. Vďaka tomuto článku vidíte, že existuje aj iná, alternatívna a lepšia cesta, než nakupovať v známych módnych reťazcoch.  

zaujímavé odkazy:
obrázok - ako funguje fast fashion (reklamná kampaň) 
dokument True cost (netflix)

zdroje obrázkov:
kliknutím na spodnú časť obrázka

Ak poznáte ďalšie značky, slovenské, české alebo svetové,  podeľte sa s nimi do komentárov. Nasledujúci článok v tejto kategórii bude o dopade módy na životné prostredie. 

Podobné príspevky

0 komentárov

najčítanejšie

facebook

miesto pre vašu reklamu