Odporcovia vakcín: Ako sa z pár konšpirátorov stal mainstream?

19:53


Ako sa detská imunizácia dostala od vedeckých či lekárskych odborných debát a štúdií až k bežným hádkam v obývačke za takmer päťdesiat rokov je komplikovaná otázka. Je však zrejmé, že častá absolútna nedôvera vo vládu, zdravotníctvo a štátnu moc tento proces urýchlila, ak nie priamo zapríčinila. 

Vidieť obe strany mince

Je potrebné si uvedomiť, že v dnešnej dobe čoraz viac ľudí pociťuje veľkú nedôveru k veľkým farmafirmám, teda výrobcom liekov a vakcín. Je to pravdepodobne spôsobené kapitalizáciou spoločnosti a čoraz väčším zameriavaním sa na zisk. V očiach mnohých ľudí tieto firmy stratili akúkoľvek kredibilitu tým, že svoje výrobky reklamujú, vyrábajú lieky s rovnakým zložením, no nazývajú ich lepšími a účinnejšími, len aby im dali vyššiu cenu, či predávajú produkt, o ktorom vedia, že určite nepomôže.
Je teda úplne logické, že ľudia týmto firmám prestanú dôverovať aj v takých elementárnych veciach ako vakcíny. Ak ich podvádzajú v kadejakých vitamínoch na dobrú pamäť, prečo by to nerobili s vakcínami, ktoré sú povinné? Prečo by nechceli aby vaše deti ochoreli, ak vás potom môžu vyžmýkať opäť? Lekári a farmafirmy predsa na svoj zisk potrebujú chorých, nie zdravých. No je táto úvaha správna? Možno by platila, ak by neexistoval štát a vládla by tu anarchia. No takto to nie je. Štát tieto výrobky reguluje rôznymi smernicami a zákonmi. Ak chcete vyrábať lieky, musíte mať koncesované povolenie. Teda okrem základných troch podmienok, ktoré existujú na uzavretie živnosti potrebujete overenie spoľahlivosti a podobne. 

Ďalej vaše vakcíny musia spĺňať presne stanovené hranice. Toto kontrolujú rôzni štátni zamestnanci. Isteže, vždy sa dá povedať, že sú všetci podplatení, no dôkazné bremeno je ťažko preukázateľné. Isteže, vakcinačná látka nemusí byť dokonalá. A nikdy ani nebola. Svedčí o tom to, že sa za tie roky zmenila, práve vďaka odbornej kritike ľudí, ktorí majú poňatie o tejto problematike.
To súvisí s ďalším problémom. Odporcovia očkovania poukazujú na vedecké výskumy dotované farmaceutickým priemyslom, ktoré sú podľa nich nepravdivé a veľmi ovplyvňované. Prečo však ostatných presviedčajú inými, vlastnými výskumami a štúdiami od pochybných vedcov, ktoré nie sú podľa odbornej verejnosti vôbec relevantné a zapadajú len do ich svetonázoru? Prečo práve sú práve títo ľudia svätí a tí ostatní skorumpovaní?

Chýba vzdelanosť a rozmýšľanie 

Ľudia sú pohodlné bytosti. Neradi hľadajú a pátrajú, dokonca ani v dnešnej modernej dobe, keď je Google schopný nájsť takmer čokoľvek za zlomok sekundy. Informácie prijímajú len tak, často bez toho aby sa zamysleli o čom vlastne čítajú. Ak niečomu veria a nejaká štúdia potvrdzuje ich názor, nebudú si zisťovať, či je legitímna alebo nie. Majú väčšiu šancu tomu uveriť. A práve to sa stáva nástrojom rôznych demagógov, šarlatánov či populistov. 

Nebezpečenstvo trendu odporcov

Títo odporcovia používajú ako najvýznamnejší argument ochranu zdravia ich detí. To je cieľ, ktorý chcú dosiahnuť. Vakcíny podľa nich spôsobujú viac zla a škody než choroby, proti ktorým sú. No okrem irelevantných a nelegitímnych výskumov nemajú žiaden dôkaz. Isté však je, že títo ľudia sú ochotní obetovať zdravie nielen svojich detí, no takisto aj zdravie detí, ktoré majú oslabený imunitný systém pri rôznych chorobách (napr. rakovina) a očkovať sa nemôžu. 

Týchto chráni takzvaná skupinová imunita, ktorá vzniká nad 95% zaočkovaných. Títo ľudia majú takisto právo prežiť plnohodnotný život, ktorý nebude priamo ovplyvňovaný nedbalým rozhodnutím "bio" rodičov.
zdroj: cdc.gov/features/vfcprogram
Problémom je teda taktiež nízka informovanosť týchto ľudí, pretože je nad slnko jasné, že osýpky nespôsobujú len obyčajné vyrážky. Môžu viesť až k smrti pneumóniou, čo je vážna infekcia pľúc. 

Dúfam, že postupným vzdelávaním docielime aspoň čiastočné zmeny v  spoločnosti o podobných odbornejších záležitostiach. Pozitívom však je, že sa títo ľudia aspoň aktívne zaujímajú o to, čo to vlastne dávajú do svojho tela a do tela svojho dieťaťa. Mohli by však pri zháňaní informácií dôverovať viac odborníkom než akýmsi šarlatánom, ktorých osobné záujmy sú častokrát horšie než záujmy tých veľkých "zlých" farmafiriem. 
Rozhodnite sa vy, budete dôverovať skôr vedeckému konsenzu s nepriestrelnými dôkazmi alebo bande biomatiek a pochybným vedcom z modrého koníka? 

Podobné príspevky

0 komentárov

najčítanejšie

facebook

miesto pre vašu reklamu