Ľudia trpiaci obezitou: Sme hrdí na svoje telo

12:30

 Zlatko, toto sú tvoje dve infarkty, obezita s maslom a dve extra šťavnaté rakovinové pásiky!

Plus-size revolúcia sa v módnom priemysle rozmohla ako huby po daždi. Dnes nie je vôbec zvláštne vidieť väčšie modelky prechádzať sa po mólach na Módnych dňoch New Yorku alebo na obálkach rôznych známych magazínoch. Tento fenomén odzrkadľuje dnešnú dobu plnú nezdravého jedla, fast-foodu a samozrejme čoraz väčších ľudských tiel.


Alarmujúce čísla 

 V USA sa počet obéznych detí od roku 1980 strojnásobil. To však nie je všetko. Deti začínajú rapídne priberať už vo veľmi mladom veku, 8-9% je obéznych vo veku dvoch až piatich rokov.

Tento problém však neexistuje len v Amerike. Slovensko v rebríčkoch Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) obsadilo 8. miesto. Viac ako 60% Slovákov trpí nadváhou a 25% obezitou. Nad nami je zo susedných krajín Česko, ktoré obsadilo piatu priečku.

Práve toto zapríčinilo rozmach kampaní o sebavedomí a o tom, ako sa za svoje veľké telo nemusíte hanbiť. Nadváha sa vo veľkom začala považovať za normálnu, a ak ste s týmto názorom nesúhlasili, v očiach všetkých sa z Vás zrazu stal necitlivý človek, ktorý si zaslúžil len opovrhovanie.

Plus-size modelka Ashely Graham bola niektorými fanúšikmi označená ako zradkyňa, pretože začala chudnúť. 

Pozitíva

Tento fenomén však nespôsobil len zlo a pohŕdanie akýmikoľvek kritikmi. Módne domy začali vyrábať oblečenie pre väčších ľudí, ktorí teraz majú oveľa lepší výber naozaj zaujímavých kúskov. Vďaka plus-size modelkám sa títo ľudia nemusia tak hanbiť v bikinách, alebo v odhalenejšej časti oblečenia a nemusia stále nosiť len legíny, beztvaré tričká a príšerné monokiny. Môžu sa cítiť trendy a pekne pretože predajcovia myslia konečne aj na nich. A to by sme mali robiť aj my.

Mali by sme na nich myslieť. Pretože oni existujú. Tým, že ich budeme ignorovať nezmiznú, aj keď viem, že by si to mnohí z Vás priali. Nie však preto, aby boli títo ľudia zdraví a mali naozaj dôvod byť spokojní sami so sebou, ale preto aby ste sa nemuseli pozerať na niečo, čo je odlišné. Tučnotu a obezitu treba akceptovať pretože existuje. Neexistuje dôvod byť krutý k ľuďom, ktorí touto chorobou trpia, skôr sa im snažiť jemne a citlivo pomôcť.

Rôzne nádherné šaty pre ženy s vyššou konfenkčnou veľkosťou.

 Ale nie všetci sme takí. Niektorým sa tieto kampane nepáčia, pretože normalizujú obezitu, čo je vážna choroba, ktorá na konci môže spôsobiť smrť. Nie je to však genetický problém, ako si mnohí iluzionisticky namýšľajú. Tučnota môže byť spôsobená pár genetickými predpokladmi a chorobami štítnej žľazy, ale obezita nie. Obezita je o číslach. Ak prijmete viac kalórií než spotrebujete, priberiete. Naopak, ak ich prijmete menej, telo začne spaľovať. Chudnúť s takouto chorobou je ťažšie, ale dá sa to. Matematiku jednoducho neoklamete.


Bludní egoisti 

Ako môžete byť hrdí na svoje telo, keď umiera? Keď viete, že zachvíľku môžete dostať diabetes alebo zomrieť na infarkt. Ako sa môžete spokojne škeriť do fotoaparátu s tým, že máte desať brád a na chrbte prsia? Klamete samých seba, lebo Vám to niekto povedal. Je jednoduchšie kašľať na svoje úbohé telo, ktoré to po pár rokoch prestane zvládať. Je pre Vás pohodlnejšie usmievať sa a hovoriť o tom, akí ste so sebou spokojní. Opakovaná lož sa často stáva pravdou. Hovoriť o tom ako sú obézni v poriadku je ako hovoriť, že fajčenie neškodí zdraviu. Propagácia obezity dnes je rovnaká ako ukazovanie cigariet vo filmových klasikách. Spomínate na Audrey Hepburn a Bette Davis? Alebo Zúfalé manželky, ktoré si každý večer dali víno.

S fast-foodom až do hrobu.

Existujú výskumy, ktoré dokazujú ako veľmi sú ľudia ovplyvniteľní televíziou a médiami. To, čo ukazujú médiá ako nový štandard čoskoro prijmete aj vy. Ale obezita je choroba. Nie je to čosi, čo sa nedá zmeniť, čo by malo ísť ukážkovým príkladom pre iných. Neznamená to však, že obézni nemajú  mať svoje miesto vo filmoch, len že niektoré kampane, ktoré robí Buzzfeed nie sú v poriadku a účelovo zavádzajú. V tomto videu hovoria o BMI, no nenapísali správne ani jeho definíciu. V inom článku zase ukázali, ako rôzne vyzerajú ženy s rovnakým BMI, čo však nedokazuje absolútne nič, pretože toto číslo skúma váhu od výšky a pohlavie. Možno by to malo význam, ak by vedľa seba postavili tučnú osobu s bodybuilderom, no na tých by bolo hneď vidno, v čom presne je rozdiel.


Treba vidieť aj druhú stranu

Neplatí to však len pre obéznych. Anorektici, bulimici a podvyživení ľudia na tom nie sú o nič lepšie. Možno to nie je tak veľmi viditeľné, ale stále sú chorí a potrebujú lekársku pomoc. Modelky na mólach častokrát fajčia len kvôli tomu, aby nemali chuť do jedla. Jedia vatu a bavlnu, aby im zaplnila žalúdok. Od modelingových agentúr je na nich vytváraný obrovský tlak aby určitým spôsobom vyzerali. Je to extrém. No obezita je takisto extrémom. Tým, že jeden nahradíme druhým nezískame lepšiu spoločnosť. Glorifikuje sa len iná choroba.
Fanúšikovia Tess Holliday by chceli mať zadok ako ona.

Nebuďte tuční, nebuďte chudí, buďte zdraví. Ani jeden extrém nie je v poriadku a to si v hĺbke duše uvedomuje každý z nás. Spoločnosť nám však tento sedliacky rozum vytláča z hlavy a vtĺka nám tam hlúposti, ktoré jej pasujú. Obezitu treba akceptovať, nie glorifikovať.

Podobné príspevky

0 komentárov

najčítanejšie

facebook

miesto pre vašu reklamu